Lantzkampen med Hanna Hellquist, Marika Carlsson, Kent Wisti, Anders G Carlsson, Sara Lövestam och Annika Lantz!
Lantzkampen - Podcast tekijän mukaan Sveriges Radio - Perjantaisin
Kategoriat:
Programledaren och författaren Hanna Hellquist, komikern Marika Carlsson, prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti, domaren Sara Lövestam, SVT-projektledaren och trombonisten Anders G Carlsson och programledare: Annika Lantz! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Producent: Anna-Karin Ivarsson Praktikant: Leo Rehnfeldt Tekniker: Marie Persson Skriv till oss! [email protected] Receptet på Talmansrunda av Emil Wengle“Så god att man måste ta den tre gånger!” En mördegskaka som har sitt ursprung i ett påhitt av Annika Lantz i den 200:e Lantzkampen med en fyllning av jordgubbscurd, dock utan kaliumadipat.Receptet räcker till 25–30 talmansrundor.Ingredienser: Mördeg• 4:5 dl vetemjöl (270 g)• 0:75 dl strösocker (70 g)• 200 g rumsvarmt smör eller margarin• 1 litet ägg Jordgubbscurd• 150 g jordgubbar• 3 msk pressad lime• 1 tsk rivet limeskal• 0:5 dl + 1 dl strösocker (45 g + 90 g)• 3 äggulor• 100 g smör i tärningar (Receptet på jordgubbscurden är hämtat från Meny i P1.) Kristyr• 1 äggvita• 4 dl florsocker (240 g)Instruktioner:1. Lägg mjölet i en hög på bakbordet och gör en fördjupning. Lägg sockret, smöret och ägget i fördjupningen och arbeta ihop allt tills det går ihop. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i minst en timme.2. Gör jordgubbscurden under tiden. Skiva jordgubbarna. Koka dem med limesaft, rivet limeskal och 0:5 dl socker i ca fem minuter. Mosa eller mixa bären. Låt svalna.3. Vispa äggulor med 1 dl strösocker i en kastrull tills dess att det blir pösigt. Rör ner de mosade jordgubbarna. Värm på låg värme under omrörning tills krämen nästan sjuder. Ta av från plattan när krämen tjocknat.4. Rör ner smöret lite i taget. Häll upp i en burk och låt svalna i kylen.5. Sätt ugnen på 190 C (170 C varmluft).6. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Om degen fastnar på bordet eller på kaveln, pudra mjöl över degen.7. Stansa ut kakor med en rund kakform med diameter 5 cm – 5:5 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ta hjälp av en stekspade eller palettkniv om degen har fastnat på bakbordet.8. Grädda kakorna i 6 min – 8 min. Låt dem svalna.9. Gör kristyren medan de svalnar. Rör samman äggvitan och florsockret till en spritsbar, fast massa.10. Vänd på hälften av kakorna. Spritsa en ring av kristyr på varje vänd kaka. Lägg en klick jordgubbscurd innanför ringen.11. Lägg en av de kvarvarande kakorna ovanpå varje vänd kaka. Tryck försiktigt ned kakan tills fyllningen når kakans kant.12. Om det finns kristyr kvar: Spritsa valfria mönster eller ikoner på de monterade kakorna.