Ihmiskoodi-podcast: Kausi 2, jakso #5 - Kuinka optimoit aivojesi terveyden?

Ihmiskoodi-podcast - Podcast tekijän mukaan Mikko Paunonen

Ihmisaivot ovat neurotieteissä edelleen elin, jonka moninaiset funktiot osoittautuu kiehtovimmiksi ja komoleksisemmaksi, mitä enemmän niistä opitaan ymmärtämään. Ne ovatkin kuin käsityksemme avaruudesta ja maailmankaikkeudesta - loputon "valtameri", jonka horisontti laajenee laajenemistaan. Miten voisimme pitää parhaimmalla mahdollisella tavalla huolta päivittäin tuosta ihmeellisestä yksiköstämme korvien välissä, joka tekee meistä sen kuka me olemme ja joka ohjaa kaikkea kehomme toimintaa? Koostimme jaksoon ajatuksia maailman huippuammattilaisten ohjeista (poislukien pienet sivujuonteet Antin ja Mikon, sekä muskettisotureiden taholta), jotka tutkivat tämän ihmeellisen elimen "sielunmaailmaa", jotta sinä saisit näitä arvokkaita työkaluja käyttöösi, joilla pitää huolta ja optimoida aivojesi terveyttä ja suorituskykyä. Ajatusrikkaita kuunteluhetkiä toivottaen Mikko the "Ethos" ja Peltsi the "Pathos" Team Ihmiskoodista Aivoruokaa Vähärasvaiset proteiinit: - Kala - lohi (erityisesti villinä pyydystetty Alaskan lohi, kasvatettu kala ei ole yhtä rikas omega-3-rasvahapoissa), tonnikala, makrilli, silli (myös listattu rasvojen alle) - Siipikarja - kana (nahaton) ja kalkkuna (nahaton) - Liha - vähärasvainen naudanliha ja sianliha - Munat (luomu) - Tofu ja soijatuotteet (valitse mahdollisuuksien mukaan luomukasvatettu) - Maitotuotteet - vähärasvaiset juustot ja rahka, sokeriton vähärasvainen jogurtti ja rasvaton maito - Pavut, erityisesti kikherneet ja linssit (myös listattu hiilihydraattien alle) - Pähkinät ja siemenet, erityisesti saksanpähkinät (myös listattu rasvojen alle) - Resepti: liota saksanpähkinöitä vedessä ja merisuolassa yön yli, valuta ja ripottele kanelilla (luonnollinen verensokerin tasapainottaja) ja paista miedolla lämmöllä 4 tuntia 125°C:ssa – tekee niistä helpommin sulavia. Hiilihydraatit: - Marjat - erityisesti mustikat, vadelmat, mansikat, karhunvatukat - Appelsiinit, sitruunat, limetit, greippi - Kirsikat - Persikat, luumut - Parsakaali, kukkakaali, ruusukaali - Kaura, täysjyvä, vehnänalkio - kaurapuuron tulee olla pitkään kypsennettävää tyyppiä, koska pikakaurapuurolla on korkeampi glykeeminen indeksi. Sama koskee leipää, etsi vähintään 3-6 grammaa kuitua. - Punaiset tai keltaiset paprikat (paljon korkeampi C-vitamiinipitoisuus kuin vihreissä paprikoissa) - Kurpitsa - Pinaatti - Tomaatit - Bataatit - Pavut (myös listattu proteiinien alle) Rasvat: - Avokadot - Ekstra-neitsyt kylmäpuristettu oliiviöljy - Oliivit - Lohi (myös listattu proteiinien alle) - Pähkinät ja pähkinävoi, erityisesti saksanpähkinät, makadamia-pähkinät, parapähkinät, pekaanipähkinät ja mantelit (myös listattu proteiinien alle) Nesteet: - Vesi - Kahvi - Vihreä- tai musta tee