Stark föräldraopinion för kyrkliga avslutningar
Människor och tro - Podcast tekijän mukaan Sveriges Radio
Kategoriat:
Trots att den svenska grundskolan ska vila på en ickekonfessionell grund hålls fortfarande många skolavslutningar i kyrkor. När skolorna väljer att flytta från kyrkan blir det ofta starka reaktioner från föräldrar som trycker på för att traditionen ska bevaras.
Malin Sandberg åkte till Årjäng där en föräldragrupp dragit igång en kampanj mot rektorns beslut att fira avslutningen i den nya sporthallen. Sjukskrivna lärare, namnlistor och Facebook grupper vittnar om att frågan om kyrkliga avslutningar väcker starka känslor och att debatten också kan få främlingsfientliga undertoner.
Människor och tro har undersökt hur skolavslutningarna går till. Undersökningen, baserad på svar från nästan 1400 grundskolor, visar att det är lika vanligt att fira sommaravslutningen i kyrkan som i en annan lokal. Undersökningen visar också att konflikter kring valet av lokal är vanliga och att föräldraopinionen ofta har en stark påverkan på skolans beslut. På många håll är rektorer klämda mellan styrdokument, alla elevers bästa och föräldrars åsikter om tradition och tro. Lösningarna ser olika ut, men psalmen "Den blomstertid nu kommer" är ohotad, oavsett var avslutningen hålls.
KD:s ledare Göran Hägglund vill ha ett mänskligare samhälle. Det säger han när Människor och tro fortsätter serien med partiledarintervjuer. Samhället behöver bli mjukare, vänligare och ha ett positivare bemötande, anser han. Äldre par måste kunna bo tillsammans också när ena parten behöver äldreboende, barn måste kunna erbjudas bra uppväxtförhållanden och psykiskt sjuka ett värdigt omhändertagande. Göran Hägglund anser att politiker ska blanda sig i etiska frågor och hans viktigaste värdefråga handlar om familjen. Han vill inte ha ett nikab- och burkaförbud men ser gärna att halal- och koscherslakt tillåts.
Utrikeskrönikan kommer från Maria Persson-Löfgren i Istanbul.
Hur lever Ship to Gaza upp till ickevåldsprincipen när organisationen inte vill förhandla med israelerna? Och vad händer med det skepp som nu är på väg mot Gaza? Hör en av de svenska initiatvitagarna till Ship to Gaza, ickevåldsförespråkaren Stellan Vinthagen, kommentera direkt.