Varför ska kristendomen ha en särställning i den svenska skolan?
Människor och tro - Podcast tekijän mukaan Sveriges Radio
Kategoriat:
Skolverket fick bakläxa när utbildningsminister Jan Björklund (FP) tidigare i veckan presenterade den framtida kursplanen i religionskunskap för grundskolan. Skolverket ville jämställa de fem världsreligionerna i religionsundervisningen.
"Det är självklart att elever ska studera alla världsreligionerna, men det är lika självklart att kristendomen i svensk skola fortsatt ska ha en särställning. Det har varit den totalt dominerande religionen i vårt land, och påverkat vårt levnadssätt på ett helt annat sätt än till exempel hinduismen, anser Jan Björklund.
Men varför ska religionsundervisningen domineras av just kristendomen när samhället präglas av en växande pluralism av livsåskådningar? Vad ligger bakom regeringens beslut och vilka konsekvenser får skolministerns beslut för den praktiska undervisningen?
Diskussion mellan Christer Hedin, religionshistoriker och lärarutbildare och kristdemokraten Yvonne Andersson, ledamot i utbildningsutskottet.
Den prisbelönte författaren Philip Pullman är mest känd för sin fantasytrilogi Den mörka materian där skurken är en maktfullkomlig och totalkorrumperad kyrka. Pullman, som är medlem i den brittiska motsvarigheten till Humanisterna, beskrivs som både den mest frispråkiga ateisten i England och den farligaste författaren i Storbritannien. Nu är han Sverigeaktuell med en ny bok som handlar om Guds son, eller rättare sagt om tvillingbröderna Jesus och Kristus.
Hannes Fossbo möter Philip Pullman som talar om sin nya bok "Den godhjärtade Jesus och Kristus Bedragaren".
I Sydostasiens buddhistiska länder betraktas den vita elefanten som helig och som en symbol för en regents vishet. Vita elefanter är sällsynta, men när man häromdagen hittade en vit elefant i Burma såg militärjuntan detta som ett lyckligt tecken inför det val som ska hållas den 7 november. Sören Wibeck intervjuar Burmakännaren David Steinberg.
För snart en månad sedan slog hon igenom i svensk TV när Ingvar Oldsberg kidnappade henne på bokmässan i Göteborg för att göra henne till huvudperson i "Här har du ditt liv", men i Japan är hon en superkändis och mangastjärna. Nu kommer boken där hon själv berättar om sitt liv i ord och bild. I boken "Våga drömma" berättar hon om den livsglädje och Gudstro som hjälpt henne att komma igenom motgångar och om sina drömmar, som från början handlade om att bli växeltelefonist eller lastbilschaufför, men som gjorde henne till elitidrottare, konstnär, sångerska, föreläsare och författare med världen som arbetsfält, trots att hon föddes utan armar och med bara ett normalt ben.
Möt Lena Maria Klingvall i kvartsamtalet.
Utrikeskrönikan kommer från San Joségruvan i Chile och är signerad Lars Palmgren.
Programledare: Tithi Hahn, [email protected] Producent: Anneli Rådestad, [email protected]