CAROLINE LINDÖ- Bagaren och forskaren om hur vetenskap och hantverk kan leda till bättre & godare bröd
Bryta Bröd - Podcast tekijän mukaan Sébastien Boudet
Kategoriat:
Välkommen till ett nytt spännande avsnitt där vi möter Caroline Lindö, forskaren som omsätter sin vetenskapliga kompetens i bakandets konst. Lyssna medan Caroline delar med sig av sin resa och berättar om hur hon kombinerar sin forskarbakgrund med hantverket att baka surdegsbröd. Tillsammans utforskar vi hur vetenskap och traditionella metoder kan förenas för att utveckla bakningen och skapa unika smakupplevelser. Hon ger oss även en inblick i sitt arbete med Brödlabbet där hon utbildar och konsulterar, och visar hur en kan bygga upp en verksamhet inspirerad av forskning och vetenskap. Denna gång tar vi oss även djupare in på kretsloppet inom lantbruket och de utmaningar som kommer med att skapa ett hållbart jordbruk. Från hennes egna erfarenheter som ekologisk bondmora diskuterar vi vikten av biologisk mångfald, växtrotation och hur vi kan arbeta mot övergödning och ekologiska problem. Vi tar även upp hur spannmålshodlare och bagare kan samarbeta för att öka kvaliteten på såväl råvaror som det färdiga brödet, och hur detta samarbete kan påverka såväl miljön som vår kost. Slutligen djupdyker vi in i världen av surdeg och mjölets kvalitet. Lyssna när vi diskuterar vad som händer under fermentationsprocessen, hur mjölets näringsinnehåll påverkas och vilken roll jäst och bakteriebalans spelar för slutprodukten. Våra samtal sträcker sig även till att belysa betydelsen av biologisk mångfald och ekologiskt jordbruk, samt hur detta kan påverka allt från klimatförändringar till den kulturella stoltheten i svensk matproduktion. Låt dig inspireras av Karolins kunskap som kan ta ditt bakande till nästa nivå! (17:46) Kretsloppet Inom Lantbruk Och Jordbrukets Utmaning(28:55) Kvalitetsaspekter Av Mjöl Och Brödbakning(39:03) Förädling Av Spannmål Och Näringsrik Kost(52:52) Matupplevelser Och Ekologiskt Tänkande(01:13:22) Kreativitet Och Kvalitet I Jordbruk(01:19:03) Utvecklingen Av Brödbakning I Norden(01:36:42) Betydelsen Av Biologisk Mångfald Och Ekologiskt Jordbruk(01:46:12) Fermentation Och Kvaliteten På Mjöl(02:03:50) Jäst Och Bakteriebalans I Surdegen(02:14:07) Stolthet Och Kultur I Svensk Matproduktion(02:30:00) Skapa Egen Kunskap Och utveckla din bakning